Smacznego :)
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Poniedziałek 16.12.024. | Zupa mleczna(5) z płatkami kukurydzianymi(1), chleb razowy(1) z masłem(5), serem żółtym(5), sok Kubuś. | Zupa ziemniaczana z jarzynami, na mięsie (1,6), makaron (1,2) z sosem śmietanowo(5)- truskawkowym, kompot wieloowocowy. | Budyń śmietankowy na mleku(5), chałka pszenna (1) z masłem(5), jabłko. |
Wtorek 17.12.2024. | Kanapka (1) z masłem(5), kiełbasą szynkową (1), sałatą zieloną, papryką, ogórkiem zielonym, kakao na mleku(5), melon. | Zupa z zacierką(1,2), jarzynami(6), ryż, gulasz z indyka(1,2) sałata ze śmietaną (5), kompot wieloowocowy. | Ptasie mleczko (wyrób własny(5), z brzoskwinią, ciastko kruche(1,2). |
Środa 18.12.2024. Wigilia | Chleb mieszany (1) z masłem(5), serem żółtym(5) rzodkiewką, jajkiem(2), mleko z miodem(5), Poczęstunek: sok, ciastko(1,2), mandarynka, flips kukurydziany. | Barszcz czerwony zabielany z jarzynami(5,6), ziemniaki, ryba z pieca(1,2,3),kapusta kiszona z pieczarkami, kompot wieloowocowy. | Rogalik(1) z masłem(5), kakao na mleku(5), gruszka. |
Czwartek 19.12.2024. | Kasza manna(1) na mleku(5) z sokiem malinowym, chleb graham (1) z masłem(5), dżemem, sok owocowy. | Rosół z makaronem(1,2), jarzynami(6), kasza, gulasz z szynki(1), ogórek kiszony, kompot wieloowocowy. | Chleb(1) z masłem(5), serkiem topionym(5), rzodkiewką, mleko z miodem(5). |
Piątek 20.12.2024. | Owsianka(1) na mleku(5) z rodzynkami, chleb razowy (1) z masłem(5), potartą rzodkiewką, gruszka. | Zupa kalafiorowa z grysikiem, jarzynami(1,6), zapiekanka ziemniaczana z warzywami, kompot wieloowocowy. | Wafel ryżowy z dżemem(1), herbata owocowa, jabłko. |
Jadłospis ułożony pod kątem spełnienia wymagań zawartych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.
Przedszkole zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu.
Alergeny uwzględnione w jadłospisie według numerów:
- 1 – Ziarna zbóż( Gluten)
zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz pszenica kamut, ziarna odmian hybrydowych oraz produkty przygotowywane na jego bazie. - 2 – Jaja
oraz produkty przygotowywane na jego bazie. - 3 – Ryby
oraz produkty przygotowywane na jego bazie. - 4 – Ziarno sojowe
oraz produkty przygotowywane na jego bazie. - 5 – Mleko
oraz produkty przygotowywane na jego bazie i zawierające laktozę. - 6 – Seler
oraz produkty przygotowywane na jego bazie. - 7 – Ziarno sezamowe
oraz produkty przygotowywane na jego bazie.